Privredna, Zagrebačka i Erste banka isplaćuju 1,5 milijardi kuna dividende

Bez autora
Mar 20 2012

Tri najveće banke u Hrvatskoj planiraju od ostvarene dobiti isplatiti ukupno oko 1,48 milijardi kuna za dividendu. Zagrebačka banka lani je ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 1,31 milijardu kuna pa se, prema predloženoj odluci, dio tog iznosa - 730,1 milijun kuna - raspoređuje za isplatu dividende, a 585,6 milijuna kuna u zadržanu dobit. S druge strane, Privredna banka Zagreb (PBZ) je u 2011. ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 1,13 milijardi kuna. Dobit će se rasporediti tako da se 568,4 milijuna kuna, ili 29,90 kuna po dionici, isplati kao dividenda svim dioničarima banke koji su evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao imatelji redovnih dionica koje glase na ime (osim za vlastite dionice), dok 567,9 milijuna kuna odlazi u zadržanu dobit. Erste banka prošlu je godinu završila s neto dobiti od 650,5 milijuna kuna.

Privredna, Zagrebačka i Erste banka isplaćuju 1,5 milijardi kuna dividendeTri najveće banke u Hrvatskoj planiraju od ostvarene dobiti isplatiti ukupno oko 1,48 milijardi kuna za dividendu. Zagrebačka banka lani je ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 1,31 milijardu kuna pa se, prema predloženoj odluci, dio tog iznosa - 730,1 milijun kuna - raspoređuje za isplatu dividende, a 585,6 milijuna kuna u zadržanu dobit.

S druge strane, Privredna banka Zagreb (PBZ) je u 2011. ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 1,13 milijardi kuna.

Dobit će se rasporediti tako da se 568,4 milijuna kuna, ili 29,90 kuna po dionici, isplati kao dividenda svim dioničarima banke koji su evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao imatelji redovnih dionica koje glase na ime (osim za vlastite dionice), dok 567,9 milijuna kuna odlazi u zadržanu dobit. Erste banka prošlu je godinu završila s neto dobiti od 650,5 milijuna kuna.

Prema prijedlogu odluke o upotrebi dobiti, 468,8 milijuna rasporedit će se u zadržanu dobit, dok je za dividendu dioničarima namijenjeno 181,7 milijuna kuna. Dividenda se utvrđuje u iznosu od 10,70 posto nominalne vrijednosti dionice, što je 10,70 kuna po dionici. U toj banci napominju da će pravodobno izvijestiti o održavanju Glavne skupštine na kojoj će se odlučivati o upotrebi dobiti za 2011.

Kako su već ranije objavili iz Zabe na Zagrebačkoj burzi, Uprava i Nadzorni odbor banke predlažu Glavnoj skupštini, koja će se održati 27. travnja ove godine, donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 2,28 kuna po dionici i koja bi se isplatila iz dobiti banke ostvarene tijekom prošle godine.

U Erste banci, pak, ističu kako već dugi niz godina primjenjuje princip raspodjele ostvarene dobiti po kojem se dio isplaćuje dioničarima, a dio raspoređuje u zadržanu dobit. Uprava i Nadzorni odbor kao predlagači odluke o kojoj odlučuje Glavna skupština, vjeruju da se takvim modelom na kvalitetan način ispunjavaju poslovni planovi banke za iduće razdoblje, kao i očekivanja dioničara.

Inače, najveći dioničari PBZ-a su Intesa Sanpaolo (76,6 posto) i EBRD (20,9 posto), najveći dioničar Zagrebačke banke je Unicredit Bank Austria sa 84,48 posto, dok je Erste banka u stopostotnom vlasništvu ESB Holdinga GMBH, kojem su vlasnici Erste Group Bank AG (59 posto) i Steiermärkische Bank and Sparkassen (41 posto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik